Пређи на садржај

Јосип Пејаковић

Извор: Викицитат
  • „Не бих дозволио да се учини први геноцид на овим просторима, а то је геноцид над Југословенима, оним истинским који су постали продукт најплеменитијег што је ова земља могла изњедрити. Овог тренутка свечано изјављујем да сам Југословен и то непоправљиви по узору на Штросмајера, Броза и све оне који су ме учили да поштујем разлике, све оно што подразумијева толеранцију. По узору, дакле, на оне који су ме учили да ћу кроз пристајање да будем и једно и друго и треће бити ужасно богат човјек – а то су ствари које затуцаним људима не могу сада допријети до свијести. А чињеница је да данас нема веће биједе него бити Хрват, Србин ил’ Муслиман – већу срамоту сами себи нисмо могли приредити и требат ће нам године да ту љагу сперемо са себе.” (1993)
  • „Мој матерњи језик је и босански и хрватски и српски.” (новембар 2004. за Радио Слободна Европа)
  • „Мислим да нам не треба нико од странаца да заступа босанску тужбу. Ми имамо људе у БиХ који то могу урадити, са истим ауторитетом, само да им се пружи шанса.” (новембар 2004. за Радио Слободна Европа о Тужби Републике Босне и Херцеговине против Србије и Црне Горе за агресију и геноцид)
  • „Новокомпоновани дух је најбоље погонско гориво националистима. Зато се немојте чудити што се жртва диви катилу. У новокомпонованој музици је и то могуће.” (новембар 2004. за Радио Слободна Европа о продору новокомпоноване музике из Србије у Босну и Херцеговину)