Јеванђеље по Матеју

Извор: Викицитат

Јеванђеље по Матеју је једно од четири канонска јеванђеља и прва књига Новог завета.

Цитати[уреди]

„Племе Исуса Христа, сина Давида Аврамова сина. Аврам роди Исака. А Исак роди Јакова. А Јаков роди Јуду и браћу његову. А Јуда роди Фармса и Зару с Тамаром. А Фармс роди Есрома. А Есром роди Арама. А Арам роди Аминадава. А Аминадав роди Наасона. А Наасон роди Салмона. А Салмон роди Вооза с Рахавом. А Вооз роди Овида с Рутом. А Овид роди Јесеја. А Јесеј роди Давида цара. А Давид цар роди Соломуна с Уријницом. А Соломун роди Ровоама. А Ровоам роди Авију. А Авија роди Асу. А Аса роди Јосафата. А Јосафат роди Јорама. А Јорам роди Озију. А Озија роди Јоатама. А Јоатам роди Ахаза. А Ахаз роди Езекију. А Езекија роди Манасију. А Манасија роди Амона. А Амон роди Јосију. А Јосија роди Јехонију и браћу његову, у сеоби Вавилонској. А по сеоби Вавилонској, Јехонија роди Салатиила. А Салатиило роди Зоровавела. А Зоровавел роди Авиуда. А Авиуд роди Елиакима, А Елиаким роди Азора. А Азор роди Садока. А Садок роди Ахима. А Ахим роди Елиуда. А Елиуд роди Елеазара. А Елеазар роди Матана. А Матан роди Јакова. А Јаков роди Јосифа, мужа Марију, која роди Исуса, прозванога Христа. Свега дакле кољена од Аврама до Давида, кољена четрнаест, а од Давида до сеобе Вавилонске, кољена четрнаест, а од сеобе Вавилонске до Христа, кољена четрнаест.”


„Тада Ирод кад видје да су га мудраци преварили, разгњеви се врло, и посла те побише сву дјецу по Витлејему и по свој околини његовој од двије године и ниже, по времену које је добро дознао од мудараца.”


„Родите дакле род достојан покајања.”


„И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише му се небеса, и видје Духа Божијега гдје силази као голуб и дође на њега.”


„Људи који сједе у тами, видјеше видјело велико, и онима што сједе на страни и у сјену смртноме, засвијетли видјело.”


„Будите ви дакле савршени, као што је савршен отац ваш небески.”


„Пазите да правду своју не чините пред људима да вас они виде; иначе плате немате од оца својега који је на небесима.”


„Свијећа је тијелу око. Ако дакле буде око твоје здраво, све ће тијело твоје свијетло бити.”


„Не судите да вам се не суди;”


„Нема ученика над учитеља својега ни слуге над господара својега.”


„Не бојте се дакле; ви сте бољи од много врабаца.”


„А од времена Јована крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га.”


„И кад јеђаху рече им: Заиста вам каже; један између вас издаће ме.”


„А кад видје Пилат да ништа не помаже него још већа буна бива, узе воду те уми руке пред народом говорећи: Ја нијесам крив у крви овога праведника; ви ћете видјети.”


„Идите дакле и научите све народе крстећи их ва име оца и сина и светога Духа,”


„Учећи их да све држе што сам вам заповиједао; и ево ја сам с вама у сваке дане до свршетка вијека. Амин.”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr