Пређи на садржај

Јеванђеље по Матеју

Извор: Викицитат

Јеванђеље по Матеју је једно од четири канонска јеванђеља и прва књига Новог завета.

Цитати[уреди]

„Племе Исуса Христа, сина Давида Аврамова сина. Аврам роди Исака. А Исак роди Јакова. А Јаков роди Јуду и браћу његову. А Јуда роди Фармса и Зару с Тамаром. А Фармс роди Есрома. А Есром роди Арама. А Арам роди Аминадава. А Аминадав роди Наасона. А Наасон роди Салмона. А Салмон роди Вооза с Рахавом. А Вооз роди Овида с Рутом. А Овид роди Јесеја. А Јесеј роди Давида цара. А Давид цар роди Соломуна с Уријницом. А Соломун роди Ровоама. А Ровоам роди Авију. А Авија роди Асу. А Аса роди Јосафата. А Јосафат роди Јорама. А Јорам роди Озију. А Озија роди Јоатама. А Јоатам роди Ахаза. А Ахаз роди Езекију. А Езекија роди Манасију. А Манасија роди Амона. А Амон роди Јосију. А Јосија роди Јехонију и браћу његову, у сеоби Вавилонској. А по сеоби Вавилонској, Јехонија роди Салатиила. А Салатиило роди Зоровавела. А Зоровавел роди Авиуда. А Авиуд роди Елиакима, А Елиаким роди Азора. А Азор роди Садока. А Садок роди Ахима. А Ахим роди Елиуда. А Елиуд роди Елеазара. А Елеазар роди Матана. А Матан роди Јакова. А Јаков роди Јосифа, мужа Марију, која роди Исуса, прозванога Христа. Свега дакле кољена од Аврама до Давида, кољена четрнаест, а од Давида до сеобе Вавилонске, кољена четрнаест, а од сеобе Вавилонске до Христа, кољена четрнаест. (1:1-17)”


„А кад се роди Исус у Витлејему Јудејскоме, за времена цара Ирода, а то дођу мудраци од истока у Јерусалим, и кажу: Гдје је цар Јудејски што се родио? Јер смо видјели његову звијезду на истоку, и дошли смо да му се поклонимо. Кад то чује цар Ирод, уплаши се, и сав Јерусалим с њим. (2:1-3)”


„Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско; Благо онима који плачу, јер ће се утјешити; Благо кроткима, јер ће наслиједити земљу; Благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити; Благо милостивима, јер ће бити помиловани; Благо онима који су чистога срца, јер ће Бога видјети; Благо онима који мир граде, јер ће се синови Божији назвати; Благо прогнанима правде ради, јер је њихово царство небеско; Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и реку на вас свакојаке рђаве ријечи лажући, мене ради. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке прије вас. (5:3-12)”


„Не брините се дакле за сјутра; јер сјутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (6:34)”


„Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове; будите дакле мудри као змије и безазлени као голубови. (10:16)”


„А Исус рече им: Оставите дјецу, и не забрањујте им долазити к мени; јер је таковијех царство небеско. (19:14)”


„Тада скупише се главари свештенички и књижевници и старјешине народне у двор поглавара свештеничкога по имену Кајафе; И свјетоваше се како би Исуса из пријеваре ухватили и убили. И говораху: Али не о празнику да се не би народ побунио. (26:3-5)”


„А Исус мучаше. И поглавар свештенички одговарајући рече му: Заклињем те живијем Богом да нам кажеш јеси ли ти Христос син Божиј? Рече му Исус: Ти каза. Али ја вам кажем: одселе ћете видјети сина човјечијега гдје сједи с десне стране силе и иде на облацима небескијем. Тада поглавар свештенички раздрије хаљине своје говорећи: Хули на Бога; шта нам требају више свједоци? ево сад чусте хулу његову. шта мислите? А они одговарајући рекоше: Заслужио је смрт. (26:63-66)”