Пређи на садржај

Јеванђеље по Луки

Извор: Викицитат

Јеванђеље по Луки једно од четири канонска јеванђеља и трећа књига Новог завета.

Цитати[уреди]

„Будући да многи почеше описивати догађаје који се испунише међу нама, Као што нам предаше који испрва сами видјеше и слуге ријечи бише: Намислих и ја, испитавши све од почетка, по реду писати теби, честити Теофиле, Да познаш темељ онијех ријечи којима си се научио. (1:1-4)”


„А Марија уставши онијех дана отиде брзо у горњу земљу у град Јудин. И уђе у кућу Заријну, и честита Јелисавети. И кад Јелисавета чу честитање Маријино, заигра дијете у утроби њезиној, и Јелисавета се напуни Духа светога, И повика здраво и рече: Благословена си ти међу женама, и благословен је род утробе твоје. И откуд мени ово да дође мати Господа мојега к мени? Јер гле, кад дође глас честитања твојега у уши моје, заигра дијете радосно у утроби мојој. И благо оној која вјерова; јер ће се извршити што јој каза Господ. (1:39-45)”


„И благослови их Симеун, и рече Марији матери његовој : Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу, и да буде знак против кога ће се говорити (А и теби самој пробошће нож душу), да се открију мисли многијех срца. (2:34-35)”


„И изведавши га ђаво на гору високу показа му сва царства овога свијета у тренућу ока, И рече му ђаво: Теби ће дати сву власт ову и славу њихову, јер је мени предана, и коме ја хоћу даћу је; Ти дакле ако се поклониш преда мном биће све твоје. (4:5-7)”


„И кад бјеше Исус у једном граду, и гле, човјек сав у губи: и видјевши Исуса паде ничице молећи му се и говорећи: Господе! ако хоћеш можеш ме очистити. И пруживши руку дохвати га се, и рече: Хоћу, очисти се. И одмах губа спаде с њега. И он му заповједи да ником не казује: Него иди и покажи се свештенику, и принеси дар за очишћење своје, како је заповједио Мојсије за свједочанство њима. Али се глас о њему још већма разлажаше, и мноштво народа стјецаше се да га слушају и да их исцјељује од њиховијех болести. А он одлажаше у пустињу и мољаше се Богу. (5:12-16)”


„Добар човјек из добре клијети срца својега износи добро, а зао човјек из зле клијети срца својега износи зло, јер уста његова говоре од сувишка срца. (6:45)”


„Јер дође Јован крститељ који ни једе хљеба ни пије вина, а ви кажете: ђаво је у њему; Дође син човјечиј који и једе и пије, а ви кажете: гле човјека изјелице и пијанице, друга цариницима и грјешницима. И оправдаше премудрост сва дјеца њезина. (7:33-35)”


„И окренувши се к ученицима насамо рече: Благо очима које виде што ви видите. Јер вам кажем да су многи пророци и цареви жељели видјети што ви видите, и не видјеше; и чути што ви чујете, и не чуше. (10:23-24)”


„Који није са мном, против мене је; и који са мном не сабира, просипа. (11:23)”


„Који је вјеран у малом и у многом је вјеран; а ко је невјеран у малом и у многом је невјеран. (16:10)”


„Никакав пак слуга не може два господара служити; јер или ће на једнога мрзити а другога љубити, или ће једноме вољети а за другога не марити. Не можете служити Богу и богаству. (16:13)”


„Трпљењем својијем спасавајте душе своје. (21:19)”