Јаков Заведејев

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Jakobus Fresko exterior Cathedral Le Puy en Velay.jpg

Свети апостол Јаков хришћански светитељ, један од дванаесторице апостола које је изабрао сам Исус Христ. Био је син Заведејев и брат Јована Богослова.

Цитати[уреди]

„Јер онај ко не чини милосрђе имаће свој суд без милости.”


„Каква је корист, браћо моја, ако неко каже да има веру, а нема дијела? Та вјера га не може спасити, зар не? Ако брату или сестри недостаје одеће и довољно хране за дан, ипак им неко од вас каже: „Идите у миру; угријте се и добро нахраните“, али им не дајете оно што им је потребно за тело, од какве је то користи? Тако је и вјера сама по себи, без дијела, мртва.”


„Па ипак, језик је мали уд, и хвали се великим стварима. Гле, како велику ствар пали мала ватра! А језик је огањ, свет безакоња: тако је и језик међу нашим удовима, да онечишћује цијело тијело и запаљује ток природе; и запаљено је од пакла.”


„Али мудрост која је одозго је најприје чиста, затим мирољубива, блага и лака за поступање, пуна милосрђа и добрих плодова, без пристрасности и без лицемјерја. И плод праведности сеје се у миру од оних који мир чине.”


„Дођите сада, ви богаташи, плачите и кукајте над невољама које вас стижу. Твоје богатство је иструнуло, и одјећа твоја изједала се мољцем. Ваше злато и сребро су зарђали, и њихова рђа ће бити свједок против вас и прогутаће ваше тијело. Оно што сте сакупили биће као ватра у посљедњим данима. Погледај! Плате које сте ускратили радницима који су пожњели ваша поља стално вичу, а вапаји жетелаца у помоћ допиру до ушију Јехове над војскама. Живјели сте у луксузу и самозадовољству на земљи. Угојили сте срца своја на дан клања.”