Пређи на садржај

Јаков Заведејев

Извор: Викицитат

Свети апостол Јаков хришћански светитељ, један од дванаесторице апостола које је изабрао сам Исус Христ. Био је син Заведејев и брат Јована Богослова.

Цитати

[уреди]

„Јер онај ко не чини милосрђе имаће свој суд без милости.”


„Каква је корист, браћо моја, ако неко каже да има веру, а нема дијела? Та вјера га не може спасити, зар не? Ако брату или сестри недостаје одеће и довољно хране за дан, ипак им неко од вас каже: „Идите у миру; угријте се и добро нахраните“, али им не дајете оно што им је потребно за тело, од какве је то користи? Тако је и вјера сама по себи, без дијела, мртва.”


„Па ипак, језик је мали уд, и хвали се великим стварима. Гле, како велику ствар пали мала ватра! А језик је огањ, свет безакоња: тако је и језик међу нашим удовима, да онечишћује цијело тијело и запаљује ток природе; и запаљено је од пакла.”


„Али мудрост која је одозго је најприје чиста, затим мирољубива, блага и лака за поступање, пуна милосрђа и добрих плодова, без пристрасности и без лицемјерја. И плод праведности сеје се у миру од оних који мир чине.”


„Дођите сада, ви богаташи, плачите и кукајте над невољама које вас стижу. Твоје богатство је иструнуло, и одјећа твоја изједала се мољцем. Ваше злато и сребро су зарђали, и њихова рђа ће бити свједок против вас и прогутаће ваше тијело. Оно што сте сакупили биће као ватра у посљедњим данима. Погледај! Плате које сте ускратили радницима који су пожњели ваша поља стално вичу, а вапаји жетелаца у помоћ допиру до ушију Јехове над војскама. Живјели сте у луксузу и самозадовољству на земљи. Угојили сте срца своја на дан клања.”