Пређи на садржај

Šri Činmoj

Извор: Викицитат
Šri Činmoj

Šri Činmoj (27. августа 1931. - 11. октобар 2007.)

Цитати[уреди]

  • Bog je stvorio samo jednu nemogućnost u čitavoj Svojoj tvorevini, a ta nemogućnost je da čovek ne može da mrzi ljude ako zaista voli Boga.
  • Kada više ne budemo vapili za usavršavanjem drugih, već jedino za usavršavanjem svog sopstvenog života, bićemo radosni. Takođe, kada ne budemo ništa očekivali ni od koga drugog, već kada sve budemo očekivali jedino od Boga, steći ćemo radost. Kada budemo mogli da osetimo da nismo neophodni, da svet može savršeno dobro da ide dalje i bez nas, imaćemo radost. To je način na koji u svom životu možemo da steknemo obilje radosti.
  • Mi očekujemo da se nešto desi smesta. Svi mi hoćemo da postanemo Bogoostvarene duše preko noći. To je sjajna ideja, veliki cilj koji svi treba da gajimo; moramo, međutim, znati gde zapravo stojimo u ovom trenutku. Ako na samom početku našeg putovanja mi osećamo da će sutra ili u bliskoj budućnosti za nas osvanuti ostvarenje Boga, to će biti žalosna greška. Moramo ići korak po korak. Ako hoćemo da se upišemo na univerzitet a da nismo išli ni u dečiji vrtić, to je smešno.
  • Mi osećamo da je naš put lakši i efikasniji u tom smislu što ne moramo da pročitamo na milione knjiga da bismo saznali šta je istina. Ne moramo da naprežemo svoj um dan i noć da bismo saznali kako izgleda Istina. Ne! Istina je u nama, i ona vapi da izađe na površinu. Ali, na nesreću, mi držimo vrata zatvorena i ne dopuštamo Istini da izađe.
  • Nevolja nas čini dinamičnim. Nevolja nas primorava da držimo oči širom otvorene. Nevolja nas uči smislu strpljenja. Nevolja nam daruje veru u sebe. Nevolja nas vodi unutra da bismo ispravili i usavršili svoj pohod ka životu. Blagostanje nas vodi napolje da prosvetlimo i obesmrtimo naše ljudsko rođenje.
  • Nevolja, kao i siromaštvo, nije greh. Jednu korist od nevolje niko ne može da porekne: pomaže nam da ojačamo iznutra. Što smo jači iznutra, to smo blistaviji spolja.
  • U blagostanju, naša unutrašnja snaga ostaje statična. U nevolji, naša unutrašnja snaga postaje dinamična.
  • Za ostvarenje Boga nisu neophodni hramovi, crkve i sinagoge. A nije nužno ni mnoštvo svetih spisa i propovedi. Ono što je nužno je meditacija. Meditacija će učiniti da ostvarite Boga Beskrajnog unutar svoje duše, srca, uma i tela.