Српске народне пословице — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
нема резимеа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
BOGOVI VERUJU GIGANT GRUJIC NAFTU VATRU MADJAR!
[[Датотека:Табла са пословицом у Тршићу.JPG|мини|200п|Табла са пословицом у [[Тршић (Лозница)|Тршићу]]<br />„Ђе је слога ту је [[Бог|божји]] благослов.“]]
'''[[Вук Стефановић Караџић|Вук Караџић]]''' је скупио и делимично објавио или спремио за објављивање дело српског народа скупљано кроз векове. Међу многим насловима овде посебно помињемо "'''Српске народне пословице и друге као и оне у обичај узете ријечи'''" из [[1836]] и [[1849]]. Вук је ту свој посао обавио тако темељно, савесно и лепо да све што је после њега урађено у области прикупљања народних умотворина не прелази значај мале допуне. Сам је био свестан да се намерио на изузетно даровите песнике и приповедаче народне као што су били [[Филип Вишњић]], [[старац Милија]], [[Тешан Подруговић]]. Но све би то било узалуд без Вукове истрајности и без његовог смисла за лепоту.
 
POZNATA POSLOVICA KOJU JE IZMISLIO STEFAN MILADINOVIC.
Ово је место где би требало да се нађу српске народне пословице које је Вук сакупио али и оне друге, касније настале. Неке пословице су написане архаичним језиком, онако како их је Вук записао.
 
Следе српске народне пословице и изреке, сложене азбучним редом:
 
{Bogovi veruju gigant grujic naftu vatru madjar}}
 
== А ==
Анониман корисник

Мени за навигацију