Јован Дучић — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
374 бајта додата ,  пре 10 година
м
нема резимеа измене
м (Враћене измене корисника BokimBot (Разговор) на последњу измену корисника Wutsje)
м
Рођен је у Требињу, Основну школу учио је у месту рођења, а нижу гимназију и учитељску школу у Мостару и Сомбору.
 
== Цитати ==
 
*Кад се узме колико на свету има глупака, лудака, подлаца и безличних људи, човек изгуби сваку љубав за живот у тако отровном ваздуху.
* Кад се узме колико на свету има глупака, лудака, подлаца и безличних људи, човек изгуби сваку љубав за живот у тако отровном ваздуху.
*Као глад, и љубав нема очију; али љубомора нема памети.
* Као глад, и љубав нема очију; али љубомора нема памети.
*Непријатељи, то су само наши прерушени пријатељи које од нас дели само какав неспоразум или предрасуда.
* Непријатељи, то су само наши прерушени пријатељи које од нас дели само какав неспоразум или предрасуда.
*Љубомора је највеће неспокојство, и насиље над собом и над другима.
* Љубомора је највеће неспокојство, и насиље над собом и над другима.
*Кад би младост имала филозофију старца, не би било на свету ни једног сунчаног дана.
* Кад би младост имала филозофију старца, не би било на свету ни једног сунчаног дана.
*...Свет подноси старца само ако је богат или духовити.
* ...Свет подноси старца само ако је богат или духовити.
*Из користољубља се људи одричу отаџбине, породице и вере.
* Из користољубља се људи одричу отаџбине, породице и вере.
*Жена добро зна да је слаба само када воли.
* Жена добро зна да је слаба само када воли.
*Ако љубав зависи од наше слободне воље, зашто не престану да се воле они који би хтели да престану? Напротив, плачу од бола и робују љубави, чак и они поносни људи који иначе сматрају ропство за највеће зло; и радо се лишавају због љубави нечег чега се никада нису хтели одрећи; иносе своју љубав као болест и оков; и живе у страху да не изгубе само оног ког воле.
* Ако љубав зависи од наше слободне воље, зашто не престану да се воле они који би хтели да престану? Напротив, плачу од бола и робују љубави, чак и они поносни људи који иначе сматрају ропство за највеће зло; и радо се лишавају због љубави нечег чега се никада нису хтели одрећи; иносе своју љубав као болест и оков; и живе у страху да не изгубе само оног ког воле.
*Ко мисли да је срећан, он је заиста срећан.
* Ко мисли да је срећан, он је заиста срећан.
*У љубави се осећа више него што треба, пати више него што се мисли, сања више него што се живи, и каже и оно у шта ни сами не верујемо.
* У љубави се осећа више него што треба, пати више него што се мисли, сања више него што се живи, и каже и оно у шта ни сами не верујемо.
*Није жалост што често рђави и глупи људи ипак добро живе; жалост је само кад глупи и зли људи отму места паметним и честитим.
* Није жалост што често рђави и глупи људи ипак добро живе; жалост је само кад глупи и зли људи отму места паметним и честитим.
*Треба имати много мудрости, па знати остарети без ружноће, без пакости и без туге - три кобне ствари које иду заједно.
* Треба имати много мудрости, па знати остарети без ружноће, без пакости и без туге - три кобне ствари које иду заједно.
*Нико није сујетан на своју младост, нити се осећа да је пресрећан зато што је млад; а свако је, напротив, и несрећан и очајан кад је стар.
* Нико није сујетан на своју младост, нити се осећа да је пресрећан зато што је млад; а свако је, напротив, и несрећан и очајан кад је стар.
*За човека су божанства једна веза између њега и космоса, а за жену су божанства само једна веза између ње и човека.
* За човека су божанства једна веза између њега и космоса, а за жену су божанства само једна веза између ње и човека.
*Човек влада женом само кад влада собом; а ми владамо собом само кад више мислимо него што осећамо.
* Човек влада женом само кад влада собом; а ми владамо собом само кад више мислимо него што осећамо.
*Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.
* Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.
*Као што гусенице имају боју листа на којем леже, или као што полип добије боју предмета за које се ухвати, и жена кад лаже даје себи изглед какав јој треба.
* Као што гусенице имају боју листа на којем леже, или као што полип добије боју предмета за које се ухвати, и жена кад лаже даје себи изглед какав јој треба.
*Има и код најзаљубљеније жене једно место у души које хоће да се свети оном којег воли: једна мрачна клица неверства и злоће, коју ни самој себи не би умела да призна.
* Има и код најзаљубљеније жене једно место у души које хоће да се свети оном којег воли: једна мрачна клица неверства и злоће, коју ни самој себи не би умела да призна.
*Код жене је урођено да вара на мало и велико, свесно и несвесно, намерно и ненамерно, а врло често и без икакве зле намере, и чак сасвим често из најбоље намере.
* Код жене је урођено да вара на мало и велико, свесно и несвесно, намерно и ненамерно, а врло често и без икакве зле намере, и чак сасвим често из најбоље намере.
*Лепа је свака жена, осим оне која мисли да то није, и оне која мисли да то јесте.
* Лепа је свака жена, осим оне која мисли да то није, и оне која мисли да то јесте.
*Много пута жена не воли мушкарца ни чијој се лепоти највише диви, јер свака жена инстинктивно осећа да је физичка лепота женско оружје, а она то своје оружје не воли да види у рукама мужа или љубавника.
* Много пута жена не воли мушкарца ни чијој се лепоти највише диви, јер свака жена инстинктивно осећа да је физичка лепота женско оружје, а она то своје оружје не воли да види у рукама мужа или љубавника.
*Нема несреће мушкарчеве коју жена није у стању да сасвим неутрализира, или веома ублажи. Величина жене је у великим моментима; у ситним догађајима, она је ситна.
* Нема несреће мушкарчеве коју жена није у стању да сасвим неутрализира, или веома ублажи. Величина жене је у великим моментима; у ситним догађајима, она је ситна.
*Непомућена срећа у љубави, то је не тражити од жене верност.
* Непомућена срећа у љубави, то је не тражити од жене верност.
*Пронаћи добру жену, то је тешко као пронаћи у свом врту извор петролеума.
* Пронаћи добру жену, то је тешко као пронаћи у свом врту извор петролеума.
*Ретко која жена виси о руци мушкарца који је био одиста човек њеног укуса.
* Ретко која жена хоћевиси о даруци освојимушкарца духом,који јошје мањебио душом,одиста ачовек најмањењеног добротомукуса.
* Ретко која жена хоће да освоји духом, још мање душом, а најмање добротом.
*Ретко се која жена, и после највеће поруге, одвоји од човека док се претходно није побринула да не остане сама.
* Ретко се која жена, и после највеће поруге, одвоји од човека док се претходно није побринула да не остане сама.
*Савремена жена, то је жена која је спремна да изгуби сваку врлину, и ону у којој је једино била виша од мушкарца, само да задобије право на оно због чега се и сам мушкарац увек сматрао нижим од жене. Она више није наша жена, ни мајка, ни другарица, ни сарадница. Сишла је на улицу, напустила кућу, оставила другима своју децу.
* Савремена жена, то је жена која је спремна да изгуби сваку врлину, и ону у којој је једино била виша од мушкарца, само да задобије право на оно због чега се и сам мушкарац увек сматрао нижим од жене. Она више није наша жена, ни мајка, ни другарица, ни сарадница. Сишла је на улицу, напустила кућу, оставила другима своју децу.
*У браку жена тражи све што јој се допада и узме све што се може отети.
* У браку жена тражи све што јој се допада и узме све што се може отети.
*Више него мушкарац за себе, жена тврдо верује да без својих порока не би могла имати ни дана задовољства и да би је велики број врлина само осиромашио, као што алкохоличар верује да би умро без своје чаше, и коцкар без своје коцке.
* Више него мушкарац за себе, жена тврдо верује да без својих порока не би могла имати ни дана задовољства и да би је велики број врлина само осиромашио, као што алкохоличар верује да би умро без своје чаше, и коцкар без своје коцке.
*Жена често лако даје, али се лако не заљубљује.
* Жена често лако даје, али се лако не заљубљује.
*Жена ће о љубави говорити с Алкибијадом, о филозофији са лепим Лисидом, али са старим и ружним Сократом неће разговарати ни о љубави, ни о филозофији.
* Жена ће о љубави говорити с Алкибијадом, о филозофији са лепим Лисидом, али са старим и ружним Сократом неће разговарати ни о љубави, ни о филозофији.
*Жена ће опростити мушкарцу и најтеже пороке, али жена не прашта другој жени ни њене највеће врлине.
* Жена ће опростити мушкарцу и најтеже пороке, али жена не прашта другој жени ни њене највеће врлине.
*Жена добро зна да је слаба само кад воли.
* Жена добро зна да је слаба само кад воли.
*Жена изгледа или као наша велика срећа или као велика беда; зависи од огледала у којем смо је ухватили.
* Жена изгледа или као наша велика срећа или као велика беда; зависи од огледала у којем смо је ухватили.
*Жена може да се занесе за богаташем или артистом, за војником или спортистом, за лепим или умним, али се најзад дадне, често за цео живот, сасвим друкчијем човеку него каквог је замишљала или желела.
* Жена може да се занесе за богаташем или артистом, за војником или спортистом, за лепим или умним, али се најзад дадне, често за цео живот, сасвим друкчијем човеку него каквог је замишљала или желела.
*Жена не воли љубав коју увиђа, него коју нагађа.
* Жена не воли љубав коју увиђа, него коју нагађа.
*Жена нема осећања одговорности као ни дете; и она се брани сузама, а не разуверавањем. Али и кад моли за опроштење, то не значи да признаје кривицу, него избегава грубе сцене.
* Жена нема осећања одговорности као ни дете; и она се брани сузама, а не разуверавањем. Али и кад моли за опроштење, то не значи да признаје кривицу, него избегава грубе сцене.
*Жена пада из разних узрока: из љубави, из досаде, из страсти физичке, из сујете, из слабости воље, из интереса материјалног, из романтике, из маније, из перверзије, из освете.
* Жена пада из разних узрока: из љубави, из досаде, из страсти физичке, из сујете, из слабости воље, из интереса материјалног, из романтике, из маније, из перверзије, из освете.
*Жена се често брани од порока срчаније и поштеније него мушкарац, јер зна да је не контролише само једно лице, него цело друштво, и породица, и све остало што су људи подигли против жене.
* Жена се често брани од порока срчаније и поштеније него мушкарац, јер зна да је не контролише само једно лице, него цело друштво, и породица, и све остало што су људи подигли против жене.
*Жена се не служи лажју да нападне, него да се одбрани.
* Жена се не служи лажју да нападне, него да се одбрани.
*Жена се никад не гади пропале жене, као што се ми гадимо пропалог мушкарца; напротив, тражи њено друштво.
* Жена се никад не гади пропале жене, као што се ми гадимо пропалог мушкарца; напротив, тражи њено друштво.
*Жена се претвара и лаже, и кад љуби, и кад не љуби.
* Жена се претвара и лаже, и кад љуби, и кад не љуби.
*Жена у коју смо заљубљени престаје бити за нас обично људско биће, него или постане бели анђео или црни сотона.
* Жена у коју смо заљубљени престаје бити за нас обично људско биће, него или постане бели анђео или црни сотона.
*Жена увек мора да има неког кога ће мучити, било мужа или љубавника.
* Жена увек мора да има неког кога ће мучити, било мужа или љубавника.
*Жена вас највише воли кад има да она прашта вама, а не ви њој.
* Жена вас највише воли кад има да она прашта вама, а не ви њој.
*Жене имају сталну потребу да буду вољене, и кад оне саме не воле, и зато се често предају и људима који су им иначе физички немили.
* Жене имају сталну потребу да буду вољене, и кад оне саме не воле, и зато се често предају и људима који су им иначе физички немили.
*Жене не знају да поштују, него да воле. Стога оне не траже ни да ви њих поштујете, него да их волите.
* Жене не знају да поштују, него да воле. Стога оне не траже ни да ви њих поштујете, него да их волите.
*Жене не признају прошлост, а још мање жале; оне грабе од сваког момента све што могу уграбити.
* Жене не признају прошлост, а још мање жале; оне грабе од сваког момента све што могу уграбити.
*Жене разнеже срца, изграде језик душевности, профине начине и дигну љубав и лепоту до религије и мудрости.
* Жене разнеже срца, изграде језик душевности, профине начине и дигну љубав и лепоту до религије и мудрости.
*Жене су стварно верније него што ми верујемо и верније су кад им се то не тражи, него кад им се то изискује.
* Жене су стварно верније него што ми верујемо и верније су кад им се то не тражи, него кад им се то изискује.
*Жену велики мушкарац занима само у почетку, јер то ласка њеној сујети међу другим женама, а и због тога што жена воли све што блиста.
* Жену велики мушкарац занима само у почетку, јер то ласка њеној сујети међу другим женама, а и због тога што жена воли све што блиста.
*Жену треба узети за оно што јесте, и не покушавати да је изграђујемо боље него што је Бог направио; а ако се жена узме за онакву каква је одиста, онда може још донети мушкарцу неизмерно пуно радости.
* Жену треба узети за оно што јесте, и не покушавати да је изграђујемо боље него што је Бог направио; а ако се жена узме за онакву каква је одиста, онда може још донети мушкарцу неизмерно пуно радости.
*Да мушкарац одиста воли постојано само једну једину жену, потребна је машта која иде у привиђење и прелази у лудило.
* Да мушкарац одиста воли постојано само једну једину жену, потребна је машта која иде у привиђење и прелази у лудило.
*Једино што мушкарци не опраштају другом мушкарцу, то је кад има лепшу жену него што је њихова.
* Једино што мушкарци не опраштају другом мушкарцу, то је кад има лепшу жену него што је њихова.
*Мушкарац верује у љубав и кад није никад био вољен; и заноси се љубављу и онда када не воли жену.
* Мушкарац верује у љубав и кад није никад био вољен; и заноси се љубављу и онда када не воли жену.
*Нико о женама не мисли горе него баш мушкарац који већ неку жену безумно воли.
* Нико о женама не мисли горе него баш мушкарац који већ неку жену безумно воли.
*Између жене и великог мушкарца постоји природан антагонизам, због чега су велики људи или избегавали суперијорније жене, или имали с њима само несрећне доживљаје.
* Између жене и великог мушкарца постоји природан антагонизам, због чега су велики људи или избегавали суперијорније жене, или имали с њима само несрећне доживљаје.
*Ја памет мушкарца рачунам по оном што каже, а памет жене по оном што не каже.
* Ја памет мушкарца рачунам по оном што каже, а памет жене по оном што не каже.
* Ко смисао живота није тражио, тај није живео, али ако га је тражио, никад није био довољан срећан.<ref>Политикин Забавник, 26. март 2010, број 3033, страна 67.</ref>
 
== Извори ==
<references/>
 
[[Категорија:Писци|Дучић, Јован]]
 

Мени за навигацију