Милан Јовановић Батут — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
нема резимеа измене
мНема описа измене
Нема описа измене
'''[[w:Милан Јовановић Батут|Милан Јовановић Батут]]''' (1847-1940) био је лекар, универзитетски професор, утемељивач Медицинског факултета, уредник Српског архива за целокупно лекарство и листа [[w:Здравље (лист)|Здравље]]. Био је председник [[w:Српско лекарско друштво|Српског лекарског друштва]], Југословенског лекарског друштва, Друштва за чување народног здравља, Главног санитарног савета.
[[w:Милан Јовановић Батут|Милан Јовановић Батут]]
 
 
== Цитати ==
* Хоћу нашу свест да пробудим. Почиње да се успављује – баш и према најродољубивијим дужностима. Мучно ми је ово питање начети. Па ипак не смем ни ту невољу прећутати. Шири се из дана у дан...а дубоко засеца у битне интересе нашег племена...Има томе већ скоро сто година, како је нашу земљу пропутовао славни француски писац [[Ламартин]]. Сретајући на сваком кораку тога пута густа јата наше чиле и здраве дечице, забележио је у свој дневник и ове речи: „Ето војника Милошевих!... Докле год жене буду плодне, биће слободних Срба у горама Шумадије!” Али је то – рекао бих – само лепа успомена из наше славне прошлости. Данас већ нико не може с правом рећи, да су наше жене плодне.
 
 
* Пијанство је порок, али нас горе трује и затире, него ма која болест, ма који други отров. Не трује само онога, који му се одаје, него и његово потомство. Затире му не само телео, него и душу.
 
{{Википедија|{{PAGENAME}}}}
49

измена

Мени за навигацију