Пређи на садржај

Папа Иноћентије III

Извор: Викицитат

Папа Иноћентије III (1161 — 1216), покретач IV крсташког рата; уздигао моћ римокатоличке цркве и први од римских папа изрекао начело да су папе божји намесници на земљи; водио катарски крсташки рат против албижана у јужној Француској (1209—1229); озваничио Инквизицију (1215) и први почео продају индулгенција.

Цитати

[уреди]

„После јадног пада Јерусалимског царства, после жалосног покоља народа хришћанског света, после жалосне инвазије на ту земљу на којој су стајале ноге Христове, и где се Бог, Цар наш, удостојио да изврши наше спасење у усред земље, после срамотног уклањања животворног крста о коме је обешено спасење света, и тиме избрисала потпис старе смрти, Апостолска столица, забринута због страшног понављања катастрофа тако несрећна, била је погођена мучном тугом, узвикивала је и нарицала до те мере да јој је од непрестаног плача грло постало промукло... И даље Апостолска столица гласно плаче, и она подиже свој глас као труба, покушавајући да побуди народе хришћанског света да се боре у Христовим биткама и да освете повреде нанете њему распетом.”


„Јер гле, наше наследство отишло је странцима, наше куће туђинским људима... Гроб Господњи, за који је пророк предсказао да ће бити тако славан, оскврњен је од неправедних и тиме је постао неславан. ...Узмите, дакле, синови моји, дух снаге, штит вере и шлем спасења, уздајући се у Бога, не у број ни у снагу своју, него се уздајући у силу Божију, да кога није тешко спасти ни са многима ни са малобројнима.”


„Као што је Каин био луталица и изопћеник, да га нико не убије него да га означи знаком страха на челу, тако и Јевреји... против којих вапи глас крви Христове... иако нису да би били убијени, увек морају бити расејани као луталице по лицу земље.”


„Знајте, дакле, да је свако ко ускрати помоћ Искупитељу у овом тренутку његове потребе криво окрутан и сурово крив. Јер, такође, колико по заповести Божијој воли ближњега свога као самога себе и ради њега, он зна да су ову браћу по вери и у име хришћанско затворили неверни Сарацени у сурову тамницу и да подносе тешки јарам ропства, он не троши делотворан рад на њихово ослобођење, о коме је Господ говорио у Јеванђељу. „Чини другима шта год желиш да они теби чине“. Или можда не знате да многе хиљаде хришћана држе у тамницама и ропству и трпе безбројне муке?”


„Ко ће онда, у случају тако велике опасности, одбити да плати послушност Исусу Христу? Када дође пред Христов суд да му се суди, какав ће му одговор моћи дати у одбрани себе? Ако се Бог покорио смрти за човека, да ли човек оклева да се покори смрти за Бога?... Да ли ће онда слуга ускратити привремена богатства своме господару када његов господар подари слуги богатство које је вечно.О како ће велика корист произаћи из овог узрока; колико су се, преобраћени у покајање, предали служењем Распетога за ослобођење Свете земље, као што су мученичким страдањем задобили венац славе, који би можда у безакоњима својим изгинули уплетени у телесне жеље и земаљских завођења. Ово је стара направа Исуса Христа коју се удостојио да обнови ових дана ради спасења својих верних. .. Тако ће те Цар над царевима, Господ наш Исус Христос, који ти је донео тело и душу и друга добра, осудити за порок незахвалности и злочин неверства ако му не помогнеш тако да је изгубио. своје царство које је донео ценом своје крви... Нека се, дакле, сви и сви припреме како би у следећем месецу марта [1199] сваки град сам по себи и... сваки од грофова и барона требало... да пошаље један број ратника у одбрану земља рођења Господа нашега... посебно замишљамо као једну од наших главних брига нашу жељу да применимо сваку енергију на спасавање земаља Истока.”


„О како ће велика корист произаћи из овог узрока; колико су се, преобраћени у покајање, предали служењем Распетога за ослобођење Свете земље, као што су мученичким страдањем задобили венац славе, који би можда у безакоњима својим изгинули уплетени у телесне жеље и земаљских завођења. Ово је стара направа Исуса Христа коју се удостојио да обнови ових дана ради спасења својих верних. .. Тако ће те Цар над царевима, Господ наш Исус Христос, који ти је донео тело и душу и друга добра, осудити за порок незахвалности и злочин неверства ако му не помогнеш тако да је изгубио. своје царство које је донео ценом своје крви.”