Пређи на садржај

Лука Јеванђелиста

Извор: Викицитат

Свети апостол и јеванђелиста Лука био је лекар и пријатељ апостола Павла.

Цитати[уреди]

„Ви, фарисеји, чистите чашу и посуду споља, а изнутра сте пуни похлепе и зла. Ви глупи људи! Није ли онај који је створио споља створио и унутрашњост? Али сада што се тиче онога што је у вама — будите великодушни према сиромасима и све ће вам бити чисто.”


„Тешко вама познаваоци права, јер људима товарите терете које тешко носе, а ни сами прстом нећете макнути да им помогнете. ... Тешко вама познаваоцима закона, јер сте одузели кључ знања. Ви сами нисте ушли, а спречили сте оне који су улазили.”


„Када вас неко позове на свадбу, немојте заузимати почасно место, јер је особа угледнија него што сте можда били позвани. Ако јесте, доћи ће домаћин који вас је обојицу позвао и рећи вам: „Дај овој особи своје место.“ Тада ћете, понижени, морати да заузмете најмање важно место. Али кад будеш позван, заузми најниже место, да би ти домаћин, када дође, рекао: ’Пријатељу, пређи на боље место.‘ Тада ћеш бити почаствован у присуству свих осталих гостију. Јер сви који се узвисују биће понижени, а они који се понизују биће узвишени.”


„Оно што људи високо цене је одвратно у Божјим очима.”


„Сви верници су били заједно и све им је било заједничко. Продавали су имовину и имање да би их дали свакоме коме је било потребно.”


„Морамо се више покоравати Богу него људима.”