Пређи на садржај

Имприматур

Извор: Викицитат
  • Сви хришћански краљеви су у крвном сродству.
Луј XIV, Најхришћанскији краљ Француске, у двоструком је сродству са својом женом Маријом Терезом, шпанском инфанткињом. Наиме, њихови родитељи су браћа и сестре. То је зато што је мајка Краља Сунца, Ана Аустријска, сестра оца Марије Терезе, Филипа IV, краља Шпаније; док је отац Краља Сунца, Луј XIII, брат мајке Марије Терезе, Елизабете Француске, прве жене Филипа IV.
Родитељи краља и краљице Француске су, дакле, истовремено њихове тетке и ујаци. И сад питам ја тебе: шта се добије кад је неко нећак своје таште или, ако више волиш, зет своје тетке?
Краљ Енглеске Чарлс II Стјуарт. Његов отац се оженио Анријетом Француском, једном од сестара оца Луја XIV. Дакле, краљ Енглеске је такође у двоструком сродству са краљем Француске и његовом женом шпањолком, а они су, као што си видела, и сами у двоструком сродству. А шта рећи за Холандију? Анријета Француска, мајка Чарлса II, не само да је тетка по оцу краља Сунца, већ је и баба по мајци младог холандског кнеза Виљема Оранског. Наиме, Марија, једна од сестара краља Чарлса и војводе Џемса, удала се у Холандији за Виљема II Оранског, а у том браку је рођен управо кнез Виљем III Орански, који се пре шест година неочекивано оженио најстаријом Џемсовом ћерком, с којом је у крвном сродству. Дакле, четири суверена су осам пута помешали исту крв.
И друга сестра Чарлса II се удала за свог рођака, брата Луја XIV. И они су помешали исту крв.
Али идемо у Беч. Француски Бурбони и шпански Хабзбурговци су у четвороструком и шестоструком сродству с аустријским Хабзбурговцима. Мајка цара Леополда I Аустријског сестра је Луја XIV. Али она је и сестра оца његове жене Марије Терезе, шпанског краља Филипа IV, и ћерка сестре оца свога мужа, покојног цара Фердинанда III. Сестра Леополда I се удала за свог ујака, истог Филипа IV Шпанског, а Леополд I се оженио својом нећаком Маргаретом Терезом, ћерком истог тог Филипа IV и сестром жене Луја XIV. Дакле, краљ Шпаније је ујак, зет и таст аустријског цара. Дакле, три краљевске породице су хиљаду пута помешале исту крв!
  • Али да лије одувек било тако? – промрмља коначно женски глас.
    Не, драга моја. У почетку су владари обезбеђивали потомство тако што су своју децу венчавали с кремом феудалног племства. Сваки нови краљ био је најчистији спој најплеменитије крви на својој територији: у Француској је суверен био највећи Француз од свих Француза. У Енглеској је био највећи Енглез од свих Енглеза.
  • А онда, а онда... Онда је победила њихова жеђ за влашћу, која их је терала да улазе у рођачке везе с другим суверенима. Узмимо као пример аустријску владарску кућу. Данас њена одвратна крв прља гробове њених храбрих предака. Алберт Мудри, Рудолф Велики, па онда Леополд Смели и његов син Ернест I Неумољиви, све до Алберта Стрпљивог и Алберта Славног. Крв која је још оре три века почела да трули, када је дала несрећног Фридриха Празних Џепова, па онда Фридриха Дебелоустог и његовог сина Максимилијана I, који су умрли бедном смрћу кад су се прејели диња. Управо се са том двојицом родила болесна жеља да се уједине сви поседи Хабзбурговаца, које је Леополд Смели мудро поделио са својим братом. Те територије нису могле да остану заједно: као кад би неки луди хирург на једно тело хтео да пришије три главе, четири ноге и осам руку. Да би утолио своју жеђ за територијама, Максимилијан I се жени чак три пута: жене му доносе у мираз Холандију и Франш-Конте, али и истурену доњу вилицу која је унаказила његове потомке. Његов син Филип Лепи ставио је шапу на Шпанију оженивши се Хуаном Лудом, ћерком и наследницом Фердинанда Арагонског и Изабеле Кастиљске и мајком Карла V и Фердинанда I. Карло V крунише и истовремено осујећује план свога деде Максимилијана I: абдицира и дели краљевство у коме сунце никад није залазило на два дела – један део добија његов син Филип II, а други његов брат Фердинанд I. Поделио је краљевство, али није успео да подели крв: лудило се назадрживо шири међу његовим потомцима, брат жели сестру, а обоје желе да се споје са својом децом. Син Фердинанда I, Максимилијан II, цар Аустрије, оженио се сестром свога оца и са својом женом-тетком добио ћерку Ану Марију Аустријску, која се удала за Филипа II, краља Шпаније, свог стрица и брата од тетке, пошто је он син Карла V; у том несрећном браку родио се Филип III, краљ Шпаније, који се оженио Маргаретом Аустријском, ћерком брата његовог деде Максимилијана II, и са њом је добио краља Филипа IV и Марију Ану Шпанску, која се удала за Фердинанда III, цара Аустрије и свог брата од ујака, пошто је он син брата њене мајке. Она је родила садашњег цара Леополда I Аустријског, а његова сестра Марија Ана....
  • Упамти... Француска, Шпанија, Аустрија, Енглеска и Холандија, територије које су вековима жуделе за људима противничке лозе, сада се покоравају власти једне једине лозе, без територија и без заклетве. То је крв autàdelphos. Два пута брат самоме себи, као Едипова и Јокастина деца. Крв која нема везе са историјом ниједног народа, али која свим народима одређује историју. Крв без територије и без заклетве. Издајничка крв.